Infosessie / open dag: woensdag 29 mei
hoe stewardess worden
Werken voor KLM als stewardess

Wil jij ook werken voor KLM als stewardess? Een iconisch blauw uniform en een glimlach die de wereld verwelkomt.

Werken voor KLM als stewardess

Wil jij ook werken voor KLM als stewardess? Een iconisch blauw uniform en een glimlach die de wereld verwelkomt. Werken voor KLM is als een droom die uitkomt. In deze blog duiken we in de wereld van het cabinepersoneel van KLM Royal Dutch Airlines en ontdekken we wat het betekent om als stewardess te werken voor een van de oudste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Ook laten we je zien wat een KLM stewardess voor de vlucht doet.

Solliciteren voor de functie KLM steward(ess)

De sollicitatie bestaat uit een aantal rondes. Je moet een aantal rondes doorlopen voordat je de mededeling krijgt dat je wel/niet bent aangenomen. Krijg je een “go”? Dan kan jij starten met de interne training van de KLM. Werken voor KLM als stewardess begint dus met een intensieve training. Slaag jij voor alle onderdelen van deze training? Dan ga jij de wereld rond!

Een wereld van mogelijkheden-KLM service op hoog niveau

KLM vliegt naar een breed scala aan bestemmingen over de hele wereld. Denk hierbij aan Tokyo, Milaan, Parijs, Mexico of Singapore. Dit betekent dat het personeel de kans krijgt om verschillende culturen te ervaren en de mooiste plekken te bezoeken. Je stapt in een wereld vol mogelijkheden. Jij krijgt de kans om KLM service op hoog niveau te geven tijdens één van de vluchten naar deze mooie bestemmingen. Heb jij je koffer al gepakt?

klm cityhopper stewardess

Wat doet een KLM stewardess voor de vlucht?

Voordat jij daadwerkelijk de blauwe lucht in kunt gaan, zal je moeten weten hoe het werken voor KLM als stewardess in zijn werk gaat. Hoe ziet het leven van een KLM stewardess eruit? Een typische werkdag begint met het parkeren van de auto op een speciale parkeerplaats voor het vliegend personeel. Daarna loopt de stewardess naar het crew center voor de briefing. Een briefing is een samenkomst van cabinepersoneel waarbij de crew op de hoogte wordt gebracht van de vluchtinformatie en de eventuele bijzonderheden.

Na de briefing

Nadat de briefing is afgerond, loopt de crew naar het vliegtuig. Elke steward of stewardess werkt vanuit een eigen galley. Een galley is een boordkeuken. In deze galley is de stewardess verantwoordelijk voor de maaltijden, het zetten van koffie en het koel houden van de drankjes. Voor de vlucht checkt de KLM stewardess de galley en de catering zoals de maaltijden en de drankjes. Ook wordt er gekeken of alle Flight Safety materiaal aan boord is gebracht.

Tijdens de KLM vlucht

Alle passagiers zijn aan boord. Het KLM vliegtuig kan vertrekken!

Aan boord zorgt de stewardess ervoor dat de passagiers zich comfortabel en veilig voelen. Het takenpakket van de KLM stewardess is divers. Geen vlucht is hetzelfde. Het takenpakket omvat o.a. het serveren van maaltijden en drankjes, het beantwoorden van vragen, het assisteren bij eventuele problemen en het uitvoeren van veiligheidsprocedures. In geval van nood is de cabinebemanning aan boord om de passagiers te helpen.

De KLM service aan boord van een vliegtuig

De KLM stewardess serveert vanuit de boordkeuken de passagiers. Afhankelijk van de vluchtduur worden er warme maaltijden of koude maaltijden geserveerd. Op vluchten die langer duren, serveert men warme maaltijden. Op de korte vluchten is er weinig tijd om de maaltijden op te warmen. Daarom serveert men op korte vluchten een broodje, een zakje hartige snacks of een koek.

De uitdagingen

Hoewel het beroep van stewardess glamoureus kan lijken, kent het ook zijn uitdagingen. Onregelmatige werktijden en het omgaan met jetlag zijn twee van de uitdagingen. Als je langdurig de juiste KLM service wilt geven, zal je de juiste balans moeten bewaren tussen werk en privé. Werken voor KLM als stewardess vergt veel planning. Je zult jouw privé-leven aan moeten passen op het vliegrooster. Gelukkig kan de KLM stewardess via een computersysteem voor een groot deel haar vliegrooster samenstellen. Een aantal vrije dagen of bepaalde vluchten kunnen via het computersysteem makkelijk en direct worden aangevraagd.

De voordelen van het beroep

Toch zijn er ook vele voordelen. Naast het hebben van de kans om de wereld te verkennen, heeft KLM ook uitstekende arbeidsvoorwaarden en carrièremogelijkheden voor haar cabinepersoneel. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden om na een aantal jaar purser te worden. Je kunt ook allerlei extra gratis trainingen volgen zodat jij de optimale service van KLM kunt blijven geven.

klm cityhopper stewardess

Waarom werken als KLM stewardess?

Nu je weet wat een KLM stewardess voor een vlucht en tijdens de vlucht doet, ben je misschien nog wel enthousiaster over deze functie. Werken als stewardess bij KLM is een unieke ervaring die zowel persoonlijke als professionele voldoening biedt.  De slogan van KLM zegt het al: “Journeys of Inspiration”. Werken voor KLM biedt zeker inspirerende reismogelijkheden en een inspirerende carrière.

Weet jij het zeker en wil jij je optimaal voorbereiden op de selectiedagen van de KLM? Dan is één van onze opleidingen vast en zeker iets voor jou. Tot snel!

TAT studenten die nu werken bij KLM