Infosessie / open dag: donderdag 19 september

Ben je aangenomen als cabin crew member bij KLM? Dan volg je een korte opleiding bij KLM. Dit noemt men bij KLM een basiscursus. Na het afronden van de basiscursus ga jij als zelfstandig cabin crew member de lucht in!

Waarom moet je een opleiding volgen bij KLM?

Omdat de luchtvaartautoriteiten voorschrijven dat personeel van een luchtvaartmaatschappij altijd een interne opleiding moet volgen zoals bij KLM. Want elke luchtvaartmaatschappij heeft eigen vliegtuigen en op elk vliegtuig gelden aanvullende veiligheidsprocedures. Natuurlijk zijn de algemene flight safety procedures bij alle luchtvaartmaatschappijen hetzelfde. Maar je kunt je voorstellen dat Transavia met andere vliegtuigen vliegt dan KLM. Dat wil zeggen dat bij Transavia de indeling van een boeing-737 net anders kan zijn dan bij KLM.

Jouw inwerkperiode

Dus je moet elke keer weer opnieuw leren waar een bepaald flight safety item ligt in een bepaald vliegtuig. En wat dacht je van de kledingvoorschriften en procedures voor het aanvragen van vrije tijd? Het is dus noodzakelijk om goed in te worden gewerkt. Ja, zo kan je een basiscursus ook zien. Het is een inwerkperiode waarbij jij de airline leert kennen en de luchtvaartmaatschappij leert jou kennen. Weet je dat niet iedereen de eindstreep haalt? In de eerste plaats moet je slagen voor jouw examens en weten wat er van je wordt verwacht. Het is een drukke periode waarbij de luchtvaartmaatschappij op één staat.

Basiscursus, interne training of opleiding bij KLM?

Een opleiding wordt ook wel een basiscursus of interne training genoemd. Het is ook heel goed mogelijk dat je een basiscursus of een interne training niet haalt. Zoals misschien al duidelijk is geworden, je moet een opleiding zoals bij KLM altijd volgen en halen anders kan je niet vliegen. Het werk aan boord kan je alleen uitvoeren als je de opleiding bij KLM haalt.

De wing-uitreiking na het volgen van de opleiding bij KLM

Dit geldt niet alleen voor de opleiding bij KLM maar ook voor de opleiding bij Transavia. Of welke luchtvaartmaatschappij dan ook. Jouw initial oftewel interne opleiding moet je met positief resultaat afronden. Anders is er voor jou geen wing-uitreiking. De wing-uitreiking is het moment dat je de vleugels, jouw wing-speldje, krijgt. Elke steward of stewardess die vliegt, heeft op het uniform een wing zitten. Deze wing is in de vorm van één of twee vleugels en laat aan iedereen zien dat je aan boord van het vliegtuig werkt. Na het volgen van de opleiding bij KLM, krijg jij dus jouw wing als je voor alle onderdelen bent geslaagd. Je bent dan écht klaar met de inwerkperiode en jouw loopbaan gaat starten. Het overhandigen van de wing is een bijzonder moment.

Wat leer je?

Wat kan je verwachten als je een opleiding gaat volgen bij KLM? Je leert van alles over de verschillende type vliegtuigen, je leert over de uniformvoorschriften en over de service aan boord van het vliegtuig. Tevens ga je een middag naar de Marechaussee en krijg je EHBO-les. Het zijn lange dagen waarin veel theorie wordt behandeld. Je doet het voor een goed doel. Je wilt tenslotte de baan.

Ook een opleiding volgen bij KLM?

Ben jij zover dat jij een opleiding wilt volgen bij KLM? Dan moet je eerst solliciteren naar de functie van KLM cabin crew member. Wat leuk is, is dat de sollicitatieprocedure uit verschillende rondes bestaat. Je hebt vast wel gehoord van groepsopdrachten en het interview. Je kunt je hiervoor goed voorbereiden. En dat is ook wel nodig want er solliciteren elk jaar honderden, zo niet duizenden sollicitanten die een opleiding willen volgen bij KLM. En na de selectieprocedure volgt dus altijd de interne opleiding. Je kunt dus niet zomaar een opleiding volgen bij KLM. Maar je moet eerst door de sollicitatieprocedure komen.

Opleiding volgen bij KLM