Infosessie / open dag: donderdag 25 april

Ik ben Jacqueline. Graag vertel ik over mijn werk als KLM grondstewardess.

Tijdens de Schiphol praktijkdag krijgen de studenten van IATA/TAT een rondleiding van Jacqueline. Na afloop is er tijd om vragen te stellen.

Hoe ben je bij KLM terecht gekomen?

Ik heb een MBO-4 opleiding + de IATA/TAT opleiding voor grondstewardess gevolgd. Na mijn opleiding bij IATA/TAT ben ik direct gaan solliciteren voor de functie als floorwalker bij KLM. Ik heb zomerseizoen 2015/2016 voor KLM gewerkt. Mijn taken bestonden uit het ontvangen van passagiers en begeleiden van de passagiersstroom voor de check-in balies in de vertrekhal. Na ongeveer 9 maanden wilde ik graag gaan werken als check-in agent voor KLM. Na een sollicitatiegesprek kon ik doorstromen naar een nieuwe functie. Dit kon omdat ik in bezit was van een afgeronde MBO-4 en een IATA/TAT diploma.

Mijn werk als KLM grondstewardess

Vertrekhal 1

Mijn werk als KLM grondstewardess

Waar werk je nu?

Ik werk nu in vertrekhal 1 en 2 op Schiphol. Ik check passagiers in voor verschillende vluchten van KLM en de partner luchtvaartmaatschappijen. Ik check passagiers en bagage in. Als passagiers overbagage hebben, stuur ik ze door naar de overbagage kas. Ik werk achter de check-in balies.

Hoe ziet je werkdag eruit?

Ik werk in de ochtenden omdat ik graag in de middag vrij ben (ik heb thuis namelijk een kleintje rondlopen). Na aanmelden, kijk ik in het werkschema welke vluchten ik ga inchecken vandaag. Ik neem op tijd plaats achter de check-in balie. Als het tijd is voor een pauze, haal ik veelal met mijn collega’s een kop koffie bij de Starbucks of in de personeelskantine. Nadat mijn werkuren erop zitten, meld ik mij weer af bij de indeler.

Wat is het verschil tussen een floorwalker en check-in agent? En welke functie vind je leuker?

Een floorwalker helpt passagiers van en naar de vlucht en houdt zich bezig met het begeleiden van de passagiersstroom. Een check-in agent checkt alle passagiers en bagage in. Ik heb van beiden functies genoten. Het is heel leuk om als floorwalker te beginnen. Je draagt een KLM uniform en helpt de hele dag door passagiers. Na verloop van tijd wilde ik inhoudelijk ander werk hebben. Dus ben ik doorgestroomd.

Het werk als KLM grondstewardess combineren met een gezin?

Is de baan goed te combineren met je gezin?

Ik kan mijn gezin heel goed combineren met mijn werk als KLM grondstewardess. Ik kan mijn diensten ruilen zodat ik bijna altijd vroege diensten heb. Ideaal, want als mijn dochter van school komt, ben ik weer thuis. Mijn man is er totdat zij naar school gaat. Ik vind het de perfecte combinatie. Ik leef heel echt toe naar mijn uurtjes op Schiphol. De werkzaamheden zijn zo divers dat de uren voorbij vliegen.

Tips

Welke tips zou je ons willen geven?

Mijn twee tips zijn: maak je huiswerk en neem je studie serieus + het succes komt niet vanzelf!

Dus:

Zorg ervoor dat je alle lessen bij TAT volgt en dat je bij blijft met het lesmateriaal. Het aantal luchtvaartcodes dat je uit je hoofd moet kennen, zijn ontelbaar!

Het is een hele leuke opleiding tot grondstewardess. Maar je moet er wel iets voor doen. Ik vind dat heel veel oud-klasgenootjes van TAT succesvol terecht zijn gekomen. Zij werken ook op Schiphol. We drinken af en toe nog een kop koffie samen! Iedereen kijkt terug op een fijne opleiding.

Welke tips geef je ons mee m.b.t. de sollicitatie voor grondstewardess bij KLM?

Wees jezelf en geniet van de sollicitatie. Je hebt een goede opleiding genoten. Je komt met goede certificaten en diploma’s bij KLM aan. Neem alle tips van IATA en TAT ter hand. Wees niet bang. Ga er voor!

mijn werk als klm grondstewardess

Meer info over KLM, de bestemmingen en het werk is te vinden op:

www.klm.com