Infosessie / open dag: donderdag 25 april

De sollicitatieprocedure voor stewardess

De sollicitatieprocedure voor stewardess

Altijd al willen werken in de luchtvaart? Wil je weten hoe de sollicitatieprocedure voor stewardess verloopt?

Een selectieprocedure voor steward of stewardess bestaat altijd uit meerdere uitgebreide groepsopdrachten en/of interviews. Soms zal je zelfs een rollenspel moeten doorlopen. Door deze tests en opdrachten krijgen de selecteurs een compleet beeld van de sollicitant.

Een sollicitatieprocedure voor steward/stewardess kan weken duren. Een luchtvaartmaatschappij krijgt over het algemeen veel reacties op een vacature en men wil zoveel mogelijk sollicitanten een kans geven om zich te presenteren. Na afloop van een selectieronde wordt de uitslag direct of via een mail medegedeeld. Ben je geslaagd voor een ronde? Dan ga je door naar de volgende ronde!

Na afloop van de gehele sollicitatieprocedure volgt er veelal een medische keuring. Wat wordt er gecheckt op een medische keuring? Wat er gecheckt wordt tijdens een medische keuring verschilt per luchtvaartmaatschappij. De arts checkt o.a. je ogen, oren, gewicht en lengte. Heb je de medische keuring positief doorlopen? Dan is het wachten op een definitief uitslag van de luchtvaartmaatschappij.

Indien je alle rondes positief hebt doorlopen (inclusief de medische keuring), krijg je een mail van de afdeling recruitment met de mededeling dat je kunt beginnen met je droombaan!

Sollicitatieprocedure voor stewardess

De functie-eisen voor steward/stewardess

Elke airline heeft eigen functie-eisen voor steward/stewardess. De functie-eisen staan omschreven in de vacature.

Enkele algemene functie-eisen zijn:

minimaal 18 of 21 jaar

goede gezondheid

goede kennis van Engels

minimale lengte-eisen

goede communicatieve vaardigheden

kennis van check-in systemen

kennis van customer services

minimaal een afgeronde HAVO, MBO3/MBO4 + een toerisme opleiding of luchtvaart opleiding (dit verschilt per luchtvaartmaatschappij)

Bovenstaande functie-eisen zijn algemene functie-eisen. Het kan zijn dat de luchtvaartmaatschappij waar je wilt gaan werken aanvullende functie-eisen heeft.

Het heeft geen zin om te solliciteren als je niet voldoet aan bovenstaande functie-eisen. Luchtvaartmaatschappijen krijgen elke maand honderden sollicitatiebrieven binnen. Zij kiezen alleen de sollicitanten uit die voldoen aan de functie-eisen.

Sollicitatieprocedure voor stewardess