Infosessie / open dag: woensdag 19 juni

De vliegveiligheid waarborgen

Graag stewardess worden?

De vliegveiligheid waarborgen

Het belangrijkste wat een luchtvaartdienstverlener doet, is ervoor te zorgen dat de passagier een veilige vlucht krijgt. De vliegveiligheid waarborgen door de kennis omtrent de procedures op de werkvloer te kennen en up-to-date te houden.

Om een veilige omgeving te creëren is kennis nodig op het gebied van vliegveiligheid. Daarom krijgen studenten van TAT beroepsopleidingen uitgebreide lessen Flight Safety, luchtvaartprocedures en lessen in Aviation Security. Het vervoer van passagiers, bagage en vracht moet veilig verlopen. Om dit te bereiken is het noodzakelijk dat elke steward of stewardess volgens internationale maatstaven is opgeleid.

IATA en vliegveiligheid

IATA ontwikkelt de vliegveiligheidsprocedures voor de luchtvaartbranche. Voor zowel de werkzaamheden op de grond als in de lucht. Het luchtvaartpersoneel werkt volgens deze procedures en richtlijnen. Tijdens je studie leer jij al over deze procedures. Hoe breng je gevaarlijke goederen van A naar B? Wat doe je bij de check-in als je de inhoud van de bagage niet helemaal vertrouwt? Hoe reageer je op een noodsituatie in het vliegtuig? Allemaal situaties waar jij adequaat op moet reageren. Jij bent de steward of stewardess en passagiers vertrouwen op jouw kennis en vaardigheden.

TAT en IATA bieden daarom een uitgebreid lespakket gericht op de hedendaagse luchtvaartbranche. De veiligheid van passagiers, collega’s, vracht en bagage staat voorop!

Als sollicitant maak jij het onderscheid door je kennis omtrent de vliegveiligheidsprocedures. Belangrijk! Want elke luchtvaartmaatschappij wil een veilige omgeving voor hun passagiers. Luchtvaartmaatschappijen maken dus graag gebruik van personeel met kennis omtrent de vliegveiligheidsprocedures. En om deze kennis up-to-date te houden, krijgt elke luchtvaartdienstverlener regelmatig extra training van de luchtvaartmaatschappij waar zij/hij voor werkt.

De werkzaamheden van een grondstewardess

De werkzaamheden van een grondstewardess bestaan o.a. uit het checken van de paspoortgegevens, nagaan of het visum correct is (indien de passagier een visum nodig heeft), het inchecken van de bagage, het inchecken van de passagier, het verwijzen van de passagier naar de marechaussee indien het paspoort niet in orde is, het verwijzen van de passagier naar de overbagage check-in indien de bagage te zwaar of te groot is.  De grondsteward of grondstewardess voert de juiste gegevens over de passagier in. Hierdoor weten collega’s (cockpit en cabinepersoneel) welke passagiers zij aan boord hebben. Zij kunnen hierdoor een goede service verlenen en de reis veilig laten verlopen.

De werkzaamheden van een cabin attendant/ flight attendant/ steward(ess) aan boord van een vliegtuig

Als alle passagiers zijn gecheckt door de security kan het instapproces beginnen. Passagiers kunnen aan boord en de reis kan beginnen. Er is een belangrijke taak weggelegd voor het cabinepersoneel. Zij bewaken de vliegveiligheid aan boord van het vliegtuig. Met de gegevens van het grondpersoneel zorgen zij dat passagiers die dit nodig hebben extra aandacht krijgen. Er zal extra worden gelet op passagiers die met een zuurstoffles reizen. Of passagiers die op bepaalde tijden medicijnen moeten innemen. Het cabinepersoneel is op de hoogte wat te doen indien zij gevaarlijke stoffen tegen komen aan boord van het vliegtuig. Of hoe te handelen als het brandalarm af gaat. Zo zorgen zij elke keer weer voor een veilige reis. Ook cabinepersoneel en cockpitpersoneel wordt elke jaar getraind zodat zij de vliegveiligheid kunnen waarborgen.

De vliegveiligheid waarborgen is dus een belangrijk aspect!

De vleigveiligheid waarborgen

De vliegveiligheid waarborgen