Infosessie / open dag: woensdag 29 mei

stewardess rooster

Graag stewardess worden?

stewardess rooster

Hoe ziet een stewardess rooster eruit? Het rooster van een steward of stewardess heeft direct invloed op je privéleven. Het rooster bestrijkt enkele weken. Je kunt dus een aantal weken van te voren je privé-afspraken maken.

Wanneer ontvang je het werkrooster?

Luchtvaartmaatschappijen geven roosters twee, drie of vier weken van te voren. Dit is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waar je voor werkt. Je kunt als steward of stewardess goed aangeven wanneer je vrij wilt zijn en wanneer je wilt werken. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je zelfs een voorkeur uitspreken voor bepaalde bestemmingen. Ook zijn er luchtvaartmaatschappijen waarbij je diensten om kunt ruilen. Dit alles om ervoor te zorgen dat cabinepersoneel het ‘vliegende’ bestaan goed kan combineren met een privéleven.

Voordelen en nadelen van een stewardess rooster

Wat zijn de voordelen en nadelen van een stewardess rooster? Je werkt op dagen dat anderen vrij zijn en andersom. Niet iedereen kan hiermee omgaan. Er zijn mensen die liever een regelmatig bestaan hebben. Met regelmatige werkuren. Een ander nadeel van een onregelmatig rooster is wellicht dat je soms feestjes en partijen mist of  pas heel laat weet of je vrij bent om naar een evenement te gaan. De mensen die werkzaam zijn in de luchtvaart vinden het een pré om ook eens vrij te zijn als anderen werken. Zij vinden het geen probleem om ochtenddiensten of avonddiensten te hebben. De afwisseling maakt het leven voor deze mensen dynamisch. Het is maar net hoe je het ziet!

Nathalie, stewardess KLM

Het onregelmatige rooster zorgt voor een prettige dynamiek. Geen dag verloopt hetzelfde!

Het rooster van een grondstewardess

Voor stewardessen die op de grond werken is het makkelijker om diensten te ruilen. Je kunt onderling ruilen of aan de indeler vragen of er voor bepaalde dagen andere diensten zijn die je over kunt nemen. Je werkt vaak 3 tot 6 uur op een dag. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij of afhandelingsmaatschappij waar je voor werkt, krijg je het rooster vier tot zes weken van te voren. Ook als je op de grond werkt, zal je af en toe tijdens feestdagen of weekenden moeten werken. Dit maakt het werk dynamisch en afwisselend. Juist het onregelmatige karakter van de baan trekt veel grondstewards en grondstewardessen aan.

stewardess rooster

Meer weten over het invloed van het stewardess rooster op je leven? Kijk op de site van KLM.