Infosessie / open dag: woensdag 29 mei

grondstewardess

opleiding stewardess voor belgische studenten

Grondstewardess

De grondstewardess wordt ook wel check-in agent of passage-employee genoemd. Het is de persoon die in de vertrekhal de full-service check-in verzorgt.

Waar bestaan de werkzaamheden van een grondstewardess uit?

*controleren van tickets

*controleren van paspoortgegevens

*handbagage controleren

*printen van bagagelabels en instapkaarten

*evt. berekenen van overbagage

*beantwoorden van allerlei vragen

In het verleden kon alleen de check-in agent passagiers inchecken. Nu zijn er ook check-in automaten. De automaten kunnen nooit de taken van een grondstewardess helemaal overnemen. Problemen met reserveringen, bagage, reisdocumenten en allerlei andere zaken kunnen niet worden opgelost door een automaat. Daar is de grondsteward of grondstewardess voor. Daarom zal er altijd grondpersoneel nodig zijn.

Eventuele problemen en vragen van passagiers kunnen alleen door personen worden opgelost en beantwoord. Voor een groot aantal vluchten zijn passagiers nog altijd aangewezen op de kennis en vaardigheden van de check-in employee.

Je bent als check-in agent een belangrijke schakel in het proces van passagiersafhandeling. Een luchtvaartmaatschappij en de passagiers moeten kunnen vertrouwen op je kennis en kundigheid. Eén foutje en de koffer van een passagier komt niet in Dallas maar Dubai aan! Tevens werkt een grondstewardess altijd onder grote druk. Er komen elke dag honderden passagiers langs de check-in balie. Zij willen allemaal op tijd en naar tevredenheid worden ingecheckt.

Achter de check-in balie maakt een grondstewardess heel wat mee. Passagiers maken hun wensen en zorgen kenbaar. Een groep vrienden wil naast elkaar zitten, een passagier wil een speciale maaltijd bestellen, een passagier reist voor het eerst en wil extra begeleiding tijdens de reis, een moeder met baby wil nog snel een baby-maaltijd bestellen, en….oh..ja…passagier x heeft zijn paspoort vergeten…hoe dit op te lossen?

Een grondstewardess of grondsteward werkt op luchthavens zoals Schiphol Airport, Rotterdam Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport en Brussels Airport. Naast het werk achter de check-in balie, werkt een grondstewardess ook bij de gate als gate-agent. Bij de gate doet de gate-agent de gate-afhandeling. De stewardess zorgt ervoor dat de passagiers daadwerkelijk op tijd instappen, eventueel handbagage wordt ingenomen, passagiers worden omgeroepen en passagiers (last-minute) hun stoel kunnen omruilen.

Als het vliegtuig klaar is voor vertrek, loopt de gate-agent met een passagierslijst het vliegtuig in. Deze lijst wordt aan de piloten en het cabinepersoneel gegeven. Op de lijst staan alle namen van passagiers en hun speciale wensen. Deze wensen zijn vaak kenbaar gemaakt bij de reservering of check-in.

Nadat de gate van het vliegtuig af is, is het vliegtuig klaar voor vertrek. De grondstewardess of grondsteward is klaar met zijn werk en kan nu naar haar/zijn volgende klus.

Zo is de grondsteward(ess) de hele dag bezig met het begeleiden van passagiers. Na een enerverende werkdag is het tijd om naar huis te gaan. Personeel van luchthavens en luchtvaartmaatschappijen hebben hun eigen parkeerplaatsen op een luchthaven. Na een goede nacht slapen, is daar weer een volgende dag met nieuwe passagiers en nieuwe situaties waar de grondstewardess wederom voor 100% haar kwaliteiten in zal moeten zetten.

grondstewardess

Wil je hier nog meer over lezen? Bekijk de job-site van KLM.